joi, 5 iulie 2007

"afraid of never knowing fear"


Uite un link cu drepturile angajatului. Multe drepturi pe care nici nu stiam ca le am. Si mai multe care nu mi s-au respectat, si mai multe care nu se respecta in cazul multor altor oameni. Ma enerveaza ca am scris "nu mi s-au respectat", pentru ca ma enerveaza atitudinea asta pasiva de tipul "pai eu nu pot sa fac nimic, decat sa stau si sa accept sa fiu sclav." Sunt multe-multe-multe, dar astea mi s-au parut mie cele mai importante.
A! Si sunt drepturi, nu facilitati. Deci..... enjoy....http://www.itmmh.rdscv.ro/gdang.htm

-Dreptul angajatului de a beneficia de o durata normala a timpului de munca de 8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana, cu drept de negociere a programului saptamanal de la 36 pana la 44 de ore, cu conditia ca media lunara sa nu fie mai mare de 40 de ore pe saptamana, iar programul stabilit sa fie anuntat cu o saptamana inainte. In aceste conditii, durata timpului de munca zilnic nu poate depasi 10 ore (Art.10)

-Dreptul angajatului de a-si da sau nu acordul pentru efectuarea muncii suplimentare (art.117, alin.2).

-Dreptul salariatului de a beneficia pentru munca suplimentara de ore libere platite, in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia (art.119, alin.1).

-Dreptul de a beneficia de salariu corespunzator (in conditiile aliniatului 1) pentru orele prestate peste programul normal de lucru (art.119, alin.2).

-Dreptul salariatului de a beneficia in luna urmatoare, pentru munca suplimentara, de o plata a salariului prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acesteia (art.120, alin.1).

-Dreptul salariatilor la un repaus de cel putin 12 ore consecutive intre doua zile de munca (art.131, alin.1).

-Drepturile salariatului de a beneficia de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale (1,2 ianuarie, 1 mai, 1 decembrie, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Craciun) (art.134, alin.1).

-Dreptul salariatilor de a beneficia pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza, corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art.137, alin.2).

Niciun comentariu: