miercuri, 19 martie 2008

ultima regula a plantatiei

este "sa-ti placa ce faci". sa te-nnebunesti dupa ce faci. sa fie pasiunea vietii tale. sa fii lesinat dupa munca ta. ca sa nu iti dai seama ca te-au facut sclav si ca te dezumanizezi pe zi ce trece, ca nu mai stii nimic de tine. daca iti place ce faci, cum sa fie o problema sa faci lucrul asta toata ziua?!?!?!

citat dintr-un interviu de angajare: "ce-ai sacrifica tu pentru publicitate?". nu stiu ce raspuns astepta omul ala. ce naiba sa poti sa sacrifici? daca sacrifici tot ce esti tu in afara de om care lucreaza ce mai ramane din tine si de ce te mai vor? de ce trebuie neaparat sa sacrifici ceva si nu poti sa-ti faci treaba frumos, ca pe un lucru normal, fara exagerari si gesturi patetice? de ce te mai intreaba la interviu ce altceva mai stii sa faci in afara de publicitate, daca oricum ei nu au nevoi de tine decat daca reusesti sa sacrifici celelalte lucruri pe care le stii?

cat de mult esti dispus sa mori pentru noi?

o fi si din cauza ca publicitatea nu mi se pare o cauza pentru care sa merite sa sacrifici ceva. nu zic ca nu e super importanta si ca nu prea poti sa faci nimic fara ea. da nu mi se pare mie ca e din seria de lucruri care sa aiba nevoie de sacrificii. daca era vorba de medicina, lucru intr-un laborator, in politie, habar n-am, chestii de-astea, cred ca intrebarea aia cu sacrificatul avea un rost.

o caracteristica a joburilor frumoase e ca sunt limitate. joburile in care nu te dezumanizezi si care prin specificul lor te tin viu sunt destul de putine. insuficiente. mai e si chestia ca nu toti oamenii pot sa faca joburile astea frumoase, nu toti se pricep.

daca nu ai un job misto poti macar sa ai un job pe care sa-l faci cu placere. din motive de colegi si alte chestii. sau pur si simplu pentru ca esti bun la ce iti cere jobu ala si siguranta ca nu ai cum sa gresesti te lasa sa traiesti linistit.

inca mai am momente de bucurie extraordinara ca nu mai trebuie sa fac teme la matematica si ca nu mai trebuie sa imi fie frica de nimeni. e foarte misto sa nu iti fie frica de munca pe care o faci. toata chestia asta cu frica de greselile de la munca e, in cele mai multe cazuri, o prostie (nu vorbesc de medicina, cercetare, etc.) si o presiune inutila.

Niciun comentariu: