joi, 11 februarie 2010

Daca as fi ceva mare la ghiseele de acte si lucruri de ghisee

Un sef, sau un ministru, sau macar administrator de site. E vorba despre site-urile institutiilor de stat. Impozite si taxe sau pasapoarte, de exemplu, sau schimbari de buletin.

Ei bine, in acest caz, in loc sa pun 'jde mii de linkuri cu prostii inutile si alambicate pe toata pagina, fiecare cu cate sapte mii de denumiri, as scrie undeva o poveste simpla, clara, de tipul:

"Marcel Smiciopfirescu, cetatean, vrea sa isi faca/plateasca/declare ......

Marcel Smiciopfirescu se scoala de dimineata, face un dus, mananca o paine cu unt si isi punae in servieta/geanta/rucsac urmatoarele: pix, chiloti etc (cele necesare procesului). M.S. ia, dupa caz, metroul, troleul, tramvaiul, taxi-ul sau bicicleta persoanala spre strada Hfjshr, numarul X.

Acolo M.S. observa, pe laterala stanga a usii, un buton rosu, rotund, cu o adancitura circulara in mijloc. Fara sa pregete, M.S. apasa butonul. Trrrrrrrrrr-tac-tac-tac-taccc, aude M.S. Scaaaaaartz - aaaaaaaaaaa, mai face usa in timp ce M.S. intra si urca primele trepte, spre etaj. La etaj, drept in fata, alta usa cu o placuta pe care scrie: "Bine ati venit, aici este biroul de.... Va rugam intrati."

Marcel intra, fara sa uite, mai intai, sa-si stearga talpile pantofilor/cizmelor/bocancilor pe presul de la intrare.

Buna ziua, zice Marcel.

Buna ziua, raspunde persoana-stat.

Am adus actele necesare pentru ....

In regula, zice persoana. Certificat de... avem., Adeverinta de.... este, formular completat.... da, chitanta plata.... in regula. Foarte bine, domnule Marcel Smiciopfirescu, stradania dumneavoastra nu va ramane nerasplatita. Iata.... .... cerut. Sa aveti o zi ceva de vis, sa povestiti nepotilor. Mua!

Marcel S. ia documentul. Il pune frumos intr-o ceva. Pune cevaua in servieta/geanta/rucsac. Spune "multumesc, saru mana" si se retrage cu spatele, facand bezele persoanei. Coboara treptele, apasa clontul care blocheaza usa, deschide usa: scaaaaartz - aaaaaaaa si se pierde, anonim, in multimea de-afara. E fericit, a reusit atat de usor sa obtina .... care-i trebuia. Ceea ce va dorim si dumneavoasta."

si-am incalecat p-o sa etc.

Niciun comentariu: