duminică, 27 iunie 2010

sensul padurii


daca m-as mai apuca de o scoala organizata, despre asta as scrie. despre ce relevanta mai are padurea ca simbol. ce ne mai e ea noua, pe langa sursa de oxigen si obsesie ecologista. n-o sa avem niciodata destui copaci, desi daca fiecare dintre noi ar planta un copac-doi, se pare ca am fi "acoperiti". ne-am aranja confortabil relatia cu padurea. sursa noastra de oxigen. plamanul verde-sanatos. mult plaman sanatos o sa ne faca bine-fericiti, impacati.

padurea a ajuns pe lista de simboluri pentru ca ofera adapost, pentru ca e un loc de adunare - un sistem, la fel ca un oras, pentru ca e greu de descifrat, daca nu-i stii regulile, pentru ca traversarea unei paduri era candva o incercare.

nu mai e o incercare de cand animalele salbatice s-au cumintit sau au disparut pur si simplu, incaltarile nu mai sunt din coaja de tei, fier sau otel, bocceaua s-a transformat in rucsac cu sapte mii de buzunare, gaici, capse si fermoare, iar codrul de paine a fost inlocuit cu batoanele energizante.

trecerea padurii se face fara alta presiune decat terminarea zilelor de concediu.

trecerea se face in gol, pentru ca deja au fost facute si refacute mai multe harti ale zonei, oamenii care se afla de partea cealalta au hrana, medicamente, doctori si tot ce le mai trebuie, cai de acces la eventuale rude sau prieteni exista.

nimic din padure nu participa la trecere. nici macar apa de pe la izvoare si paraiase, pentru ca o regula importanta a supravietuirii este sa nu cumva sa pleci fara apa.

se merge regulamentar, pe poteca. tot de acolo se fac poze, care apoi se descarca, la cateva ore sau zile dupa trecere si se analizeaza. lumina, unghi, contrast, compozitie. esenta padurii este carata, pe cat posibil, in vizuina, transata, grupata si pusa la pastrat.

sunt oameni care se ocupa cu repopularea padurilor cu animale salbatice carnivore. si periculoase pentru om :) prezenta acestor animale ar reda padurii demnitatea pierduta. fiorosenia. animatia. provocarea. pentru ca omul sa poata vedea, in trecere, cum arata o "padure adevarata". fabricata special pentru el. care are pusca, bocanci si un foarte eficient invelis protector, din plastic. in care nici macar nu transpira, pentru ca e o vraja la mijloc.

ciupercile sunt contaminate cu aluminiu, sau asa ceva, o chestie nasoala de la poluare. pe zmeura a facut pipi ursul si risti hepatita sau paraziti intestinali. apa da encefalita sau dizenterie. copacii sunt o resursa de oxigen si material pentru constructii, la alegere. foarte importanti. fiecare copac conteaza.

padurea nu e cu nimic diferita decat un muzeu oarecare. ne cresc muzee peste tot. muzeul lingurilor, muzeul licuricilor, muzeul statuilor din comunism, capitalism, plin de depozite si pereti tapetati cu fotografii. uitati aici - asta se numeste.

ma intreb daca mai are sens sa visezi paduri ca simbol al ceva, orice. ratacire, labirint, dezvoltare personala, loc al genezei, adapost, cand din toata padurea nu iti ramane decat un morman de frunze uscate.

care nu fac nici macar fotosinteza.