sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Lumea de Apoi la oras

un om umbla pe scara blocului. la parter e ghena de gunoi. la etajul unu miroase a supa cu galusti si patrunjel. la etajul doi a facut pipi o pisica. la trei se simte ardeiul pus in ulei la calit. la patru se gateste varza cu carne, la cinci miroase a pamant de flori si a muscate, la sase rezista, in dare, un parfum artificial de mar si chimicale. la sapte s-a spalat cu apa si clor, la opt se opreste liftul, langa o scrumiera mare, cilindrica.

usile, vopsite alb, gri sau bej-galbui, se privesc fata in fata, cate patru pe etaj.

cioc! cioc! cioc! luu-miii-naaaa... striga omul. din cand in cand, cate o usa se deschide. "lumina.", repeta omul, apoi rosteste grabit niste numere oarecare. uneori se aud proteste, alteori oftaturi si vaicareli, cu glas scazut de baba. un moment de liniste. pasi. cioc. cioc-cioc. lumina.

in loc sa coboare pe unde a venit, omul iese printr-o trapa, prin acoperisul blocului, si dispare. din strada incepe sa urce un melc enorm, alburiu. se insurubeaza pe scara spiralata, de la parter spre etaj. urca si urca, incet, vascos, sufocant ca o perna. prin usi, apartamentele incep sa suga cu sete din melc. carnea transparenta se lasa trecuta cu un vajait dens, continuu, prin pielea umeda. melcul se destrama. usile stau sa plesneasca de satule. se dau de pereti cu zeci de pocnete si raman zbatandu-se, falfaind una spre alta in curentii de aer ca niste aripi de fluture. e lumina. incep sa zboare de colo colo ingeri subtiri si zumzaitori ca musculitele de otet.

drosofila :)

2 comentarii:

mastic spunea...

De remarcat rigurozitatea cromozomica a blocului social, aberatiile mutationale mendeliene nu pot sparge legile de fierrbere ale instinctelor abisale, dar pot da exponentiale ale lui doi amandoi, in jurul pernei. Important ca lumina e duala, corpuscul si unda, sau doar ca are caracter?
N-am inteles cum se mostenesc caracterele, parea derutant, musculita are cativa cromozomi, porcusorul are cativa mai multi, pisica nu se stie niciodata, omul nu se opreste nici la etajul opt. Este vorba deci despre o transmitere in bloc.

livia spunea...

a pernei in cap! :D